الگوریتم رنک برین :
الگوریتم رنک برین به الگوریتمی گفته میشود که توسط گوگل استفاده شده و از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای ارائه نتایج جستجوی اصلی مربوط به جستجوهای بی پاسخ قبلی استفاده میکند.
RankBrain سومین عامل مهم رتبه بندی توسط گوگل نامیده شده و برای اولین بار در ابتدای سال ۲۰۱۵ عرضه شد. موتور جستجوی گوگل روزانه به چندین میلیارد جستجو در سراسر جهان پاسخ میدهد، علاوه بر سوالات استاندارد در مورد محصولات یا اطلاعات عمومی، همه روزه حدود ۱۵ درصد از کل جستجوها جدید است.
برای موتور جستجو، این درخواستها یک چالش بزرگ است، زیرا معمولاً نمیتوان آنها را با روال شناخته شده پاسخ داد. به همین دلیل، گوگل چندین سال است که در حال آزمایش سیستمی است که با استفاده از هوش مصنوعی جستجوهای ناشناخته قبلی را حل میکند.
وضعیت جستجو قبل از الگوریتم رنک برین
اگر از کاربران قدیمی اینترنت باشید، این سناریو بارها برای شما تکرار شده است، اینکه اگر کلمه یا عبارتی در گوگل سرچ کنید و با یک سری عبارات نامربوط با قصد خود روبرو میشدید و صرفأ یک سری تگ ساده در مورد آن موضوع در سایت باز شده مشاهده میشد.
در آن زمانها، سئو و بهینه سازی موتورجستجو تنها در استفاده از تگ و لینک سازی خارجی زیاد خلاصه شده و به راحتی وب سایت جز نتایج برتر قرار میگرفت. حتی آن زمان هم هرکسی به طور دقیق چرایی این موضوعات را نمیدانست.
دنیای جستجو بعد از الگوریتم رنک برین Rank brain
مطمئناً اگر اخیراً جستجویی در اینترنت انجام داده باشید، با صفحات مرتبط روبرو شده و حتی در یک چارچوب و در یک پیام برجسته شده قسمت کلیدی ماجرا برای شما نشان داده میشود. اما این اتفاقات چگونه رخ میدهند؟ در پشت پردهی الگوریتمهای گوگل چه رخ میدهد؟ این الگوریتم باهوش که الگوریتم رنک برین نامیده میشود چهها میکند و چه کارهایی خواهد توانست؟ در این گزارش با دنیای این الگوریتم بیشتر آشنا خواهیم شد.
یادگیری ماشین و هوش مصنوعی
گوگل از اصطلاحات یادگیری ماشین و هوش مصنوعی مانند مترادف استفاده میکند. به عبارت بهتر، یادگیری ماشین یک روش آماری پیچیده است که بر اساس دادههای موجود پیش بینی یا برون یابی میکند.
از طرف دیگر هوش مصنوعی سیستمی است که به طور مستقل و با تکیه بر دانش خود، به طور کامل و پیچیده فکرکرده و در نهایت تصمیم میگیرد.
الگوریتم رنک برین RankBrain توسعه Google است که بدین ترتیب آغازگر هوش مصنوعی میباشد. با این وجود، این سیستم یک نقطه عطف جدید در توسعه بیشتر موتور جستجو میباشد.
در حقیقت و از نظر تئوری، دیگر افراد نیازی به مداخله برای RankBrain ندارند تا به تدریج صلاحیت خود را بر اساس دادههای همیشه جدید(Over-new Data) گسترش دهد. اگر زحمت مقایسه نتایج جستجو از سه سال پیش با نتایج امروز را بکشید، متوجه این نکته خواهید شد که گوگل در پاسخ به سوالات جستجو چقدر بهتر عمل میکند.
الگوریتم رنک برین Rank brain به عنوان یک عامل رتبه بندی
طبق گفته گوگل، الگوریتم رنک برین RankBrain از زمان عرضه در اوایل سال ۲۰۱۵ بسیار موفق بوده است و تأثیر زیادی بر انواع جستجوها دارد. این الگوریتم در تعیین ارتباطات سوالات جستجو نقش کلیدی ایفا میکند. تفاوت بزرگ با به روزرسانیهای گوگل که تاکنون آغاز شده است این است که سیستم خود در حال یادگیری مجدد بوده و تنظیمات الگوریتم توسط دست بشر انجام نمیشود.
اما حتی اگر RankBrain در رتبه بندی عوامل رتبه بندی Google رتبه سوم را به دست آورد، این تنها یکی از چند صد عاملی است که Google برای تعیین ارتباط و کیفیت یک وب سایت در رابطه با یک جستجوی جستجو و محاسبه نتایج جستجو بر اساس آن استفاده میکند.
الگوریتم رنک برین دقیقا چه کاری میکند؟
الگوریتم رنک برین به طور قابل توجهی عملکرد جستجوی گوگل را افزایش میدهد. سیستم میتواند این وظایف را حل کند:
- پردازش جستجوی مبهم و پیچیدهای که فراتر از جستجوی طولانی است.
- پردازش سوالات جستجویی که برای اولین بار، پرسیده شدهاند.
- شناخت بهتر زبان محاورهای یا ایجاد واژههای جدید.
- پردازش گفتگوها.
- پردازش ورودی زبان.
برای رفع چنین چالشهایی، الگوریتم بر پایهی هوش مصنوعی و یادگیری ماشین بوده و جالب است بدانید که این اولین سیستمی است که گوگل از آن برای رتبه بندی وب سایت ها استفاده میکند. این سیستم پرس و جو جستجو را با الگوهای شناخته شده مقایسه میکند و الگوهای جدید و روابط جدیدی بین نتایج و اطلاعات موجود در فهرست ایجاد میکند. به این ترتیب، سیستم با هر جستجوی جدید یاد میگیرد و به عبارتی “باهوشتر” میشود. گوگل دقیقاً نحوه کار الگوریتم RankBrain را با جزئیات مشخص نکرده است!
فاکتورهای مهم در الگوریتم رنک برین
به طورکلی به جای پرکردن محتوای سایت با یک سری کلمات کلیدی، شما باید به دنبال رضایت کاربر باشید. در این راستا برای اینکه بتوانید از الگوریتم رنک برین نمره قابل قبولی دریافت کنید باید به دو نکته اساسی دقت کنید: کسب رضایت کاربر و ارائهي محتوای مناسب به او. پس الگوریتم رنک برین به میزان رضایت کاربران از محتوای سایت دقت میکند.
· زمان ماندگاری در سایت
یکی از فاکتورهای مهمی که گوگل برای الگوریتم رنک برین در نظر میگیرد، مدت زمان حضور کاربران در وب سایت میباشد. جالب است بدانید که اگر همه یا تعداد زیادی از کاربران بعد از ورود به سایت، در یک مدت زمان کوتاهی سایت را ببندند، این دلیل بر نامناسب و رضایت بخش نبودن محتوا بوده و این الگوریتم محتوای سایت را بی کیفیت ارزیابی کرده و امتیاز پایینی تخصیص میدهد.
· تعداد سایتهای جستجو شده پس از باز کردن یک سایت
یکی دیگر از فاکتورها که عدم رضایت کاربران را از محتوای سایت نشان میدهد این است که کاربران بعد از سایت مذکور به سراغ سایتهای دیگر بروند. در این صورت اگر بعد از سایت شما، کاربر با همان کلمه یا کلمات کلیدی سایتهای دیگر را باز کند، تصور الگوریتم بر این خواهد بود که محتوای سایت شما برای کاربر مفید نبوده و او به این علت به سراغ دیگر سایتها رفته است. بنابراین تعداد سایتهای جستجو شده پس از بازکردن یک سایت یکی دیگر از فاکتورهای مهم رضایت یا عدم رضایت کاربران میباشد.
· جامعیت محتوا
یکی از موارد مورد انتظار الگوریتم رنک برین، جامعیت محتوای سایت میباشد. فرض کنید کاربر پس از جستجوی عبارت الگوریتم رنک برین وارد سایت شما شده، مدت زمان قابل قبولی نیز در سایت صرف کرده و به مطالعه و بررسی مشغول بوده باشد. این از نظر الگوریتم رنک برین نکته بسیار مهمی است. اما شکاف ماجرا در این است که اگر کاربر بعد از مطالعهی سایت شما عبارت فاکتورهای مهم در الگوریتم رنک برین را جستجو کند، یعنی محتوای شما به تنهایی برای کاربر کافی نبوده و نتوانسته به تمامی سوالهایش پاسخی پیدا کند. بنابراین الگوریتم امتیاز بالا و مناسبی برای سایت در رتبه بندی در نظر نخواهد گرفت.
· رفتار کاربران قبل از ورود به سایت
در قسمتهای بالا در مورد رضایت کاربران حین ورود به سایت و استفاده از مطالب اشاره کردیم و همچنین گفته شد که از نظر الگوریتم رنک برین مهم ترین خواسته، دریافت رضایت کاربران است. بدین جهت این الگوریتم حتی رفتار کاربران قبل از ورود به سایت را مورد بررسی قرار میدهد. در این قسمت به فاکتورهایی چون سرعت بارگذاری سایت، سرعت دانلود، زمان لود کامل توجه شده و به عنوان مثال اگر زمانی که کاربر برای باز شدن سایت شما آنقدر زیاد باشد که کاربر از این عمل صرف نظر کند. این عامل اثرگذاری منفی داشته و آمارها حاکی از آن است که سایتهای با زمان بارگذاری بیش ار پنج ثانیه از دید کاربران کند بوده و قبل از بارگزاری کامل سایت، در صدد بستن آن برمیآیند.
· بک لینکهای داخلی و خارجی
در حقیقت استفاده از بک لینکهای داخلی و خارجی یکی از مهمترین اصول در بهینه سازی موتور جستجو میباشد. این کار علاوه بر اثر مثبت بر روی الگوریتم رنک برین بر روی سایر الگوریتمهای گوگل اثر خوبی دارد. به عنوان مثال شما میتوانید در یک مقاله دربارهی الگوریتم رنک برین صحبت کنید و آن را با الگوریتم مرغ مگس خوار مقایسه کرده و آن را به مقاله الگوریتم مرغ مگس خوار لینک بدهید. بدین صورت کاربران با کلیک بر این لینک وارد صفحه الگوریتم مرغ مگس خوار میشوند. بک لینک خارجی به نوعی تبلیغات بوده و هرچه تعداد بک لینکها بالا باشد، رتبه سایت در جستجوی گوگل نیز بالاتر است.
حال این سوال پیش میآید که برای بهبود SEO از دید الگوریتم رنک برین چه باید کرد؟
- ارائهی یک محتوای روان، جامع و سئو شده
- استفادهي درست از کلمات کلیدی
- لزوم وجود بخش ارائهی نظر کاربران
- استفاده از بک لینکهای داخلی و خارجی
- افزایش نرخ کلیک
- پیاده سازی مدل خوشه-ستون
الگوریتم رنک برین و الگوریتم مرغ مگس خوار
الگوریتم مرغ مگس خوار نسخهای از الگوریتم جستجوی گوگل است که معنی کل پرس و جو را به جای کلمات خاص استخراج میکند. این مولفه دلیل این است که گوگل میتواند معانی معنایی را از پرس و جو های خاص تعیین کند تا بهترین نتیجه را به دست آورد. در این میان الگوریتم رنک برین RankBrain سیگنالهای کاربر را به این جنبه از الگوریتم تغذیه کرده و توانایی گوگل را در استنباط معنی افزایش میدهد.
با این تفاسیر، این سوال پیش میآید که آیا الگوریتم رنک برین بخشی از الگوریتم مرغ مگس خوار است؟ با قاطعیت بله! نه تنها الگوریتم رنک برین، بلکه الگوریتمهای دیگری از گوگل مانند پنگوئن، پاندا و کبوتر نیز بخشی از الگوریتم مرغ مگس خوار بوده و در واقع الگوریتم مرغ مگس خوار یک الگوریتم کلی جستجو میباشد که شامل چندین بخش بوده و هر کدام از این قسمتها وظیفهی بررسی یک معیار را بر عهده دارند تا در نهایت بهترین نتیجه به کاربر نمایش داده شود. به طور خلاصه الگوریتم رنک برین جستجوها را ار نظر مفهوم و تطابق معنایی بررسی میکند. برای اینکه بیشتر در مورد روابط بین این دو دقیقتر شویم، Connectica تشبیه زیر را انجام میدهد که: “RankBrain تفکر است و مرغ مگس خوار حافظه است.”
تاثیر الگوریتم رنک برین بر دیگر الگوریتمها چیست؟
قسمت جالب ماجرا در این است که الگوریتم رنک برین نه تنها بر روی نتایج جستجو اثر میگذارد بلکه بر روی سایر الگوریتمهای گوگل نیز اثر میگذارد. قبل از ظهور الگوریتم رنک برین، اجبار بود که یک سری کد دستی زده شود تا الگوریتم ساخته شود اما با ظهور این الگوریتم، شرایط عوض شده و یادگیری ماشین کمک حال شد. این الگوریتم با استفاده از یک سری داده که از کاربران دریافت میکند میتواند به نتیجه گیری برسد و این نتیجه گیری بر روی سایر الگوریتمها پیاده سازی شده و نتایج حاصل از آنها را تحت تاثیر قرار دهد و آنها را بهینه نماید.
بهتر است این نکته را نیز اضافه کنیم، احتمال اینکه این نتیجه گیری گاهی درست نباشد نیز وجود دارد و چه بسا این اشتباهات رایج در نتایج جستجو کم رخ نداده است. اما یادمان نرود که دنیای هوش مصنوعی دنیای آزمون و خطا و یادگیری مبتنی بر آن است.
تفاوت تطبیق عصبی (Neural matching) و Rank brain
با منتشر شدن خبر استفادهی گوگل از تطبیق عصبی شایعات و خبرهای زیادی ایجاد شد، خبرهایی از این دست که تطبیق عصبی، یک الگوریتم جدید یا به روزرسانی هسته میباشد. این خبرها درست نبوده و در واقع تطبیق عصبی نه یک الگوریتم و نه یک روش جدیدی برای رتبه بندی نتایج جستجو نبود. در حقیقت تطبیق عصبی روشی برای شناخت الگوها در یادگیری ماشین بوده و برای درک ارتباط بین مفاهیم و کلمات کمک میکند.
الگوریتم رنک برین Rank brain و گراف دانش
گراف دانش گوگل در سال ۲۰۱۲ راه اندازی شد. و اولین باری بود که شرکت موتور جستجو نحوه برخورد با معنایی کلمات را نشان میداد. گوگل این قابلیت را با مخفف عبارت “things not string” به یک مخرج ساده آورد. از آن زمان ، گوگل نه تنها قادر به جستجوی “رشته ها” ، به عنوان مثال زنجیره ای از کلمات است، بلکه همچنین می تواند “چیزها”، معنای کلمات را تشخیص دهد. با این حال، اگرچه گراف دانش یک پایگاه داده عظیم است که گوگل به آن دسترسی پیدا میکند و موتور جستجو می تواند محتوای آن را تولید نماید، الگوریتم رنک برین RankBrain گامی مهم است. به این ترتیب، سیستم یادگیری ماشین میتواند بدون نیاز به کلمات کلیدی مناسب، به پرسشهای جستجوی پیچیده پاسخ دهد.
جمع بندی
متوجه شدیم که دیگر دورهی استفاده از کلمات کلیدی نامرتبط به پایان رسیده و حکومت رضایت کاربران شروع شده است. بدین ترتیب الگوریتم رنک برین با بهره گیری از هوش مصنوعی بر روی بررسی رفتار کاربران و نمایش نتایج جستجو بر اساس معیارهایی مانند نرخ بازگشت سایتها، زمان حضور کاربر در صفحه و نرخ کلیک معطوف کرده است. برای کسب بهترین نتایج باید در نظر داشته باشید که محتوای با ارزش و قابل فهم تولید کرده و این نکته رافراموش نکنید که با وجود اینکه پنج سال از انتشار این الگوریتم میگذرد. هنوز الگوریتم رنک برین در مرحلهی آزمون و خطا بوده و برای بهبود کارایی تلاش میکند.
منبع : maktabkhooneh.org