اینکه تصور می شود برندینگ تنها برای کسب و کارهای چند ده میلیار تومانی است،می تواند اشتباه باشد،در این مقاله با زبانی ساده توضیح می دهیم اهمیت برندینگ چیست
عموما وقتی از مراجعه کنندگانم می پرسم چه مقدار روی برند خود کار کرده اید اغلب می گویند: برندینگ برای کسب و کارهای چند ده میلیاردی است نه ما! در صورتی که برندینگ باید از همان ابتدا و در مراحل کوچک شکل گرفته و برنامه ریزی شود. در این مقاله قصد دارم شما را پایه های برندینگ آشنا کرده و اهمیت آن را به شما نشان دهم تا بدانید برندینگ چه اهمیتی دارد.
در این مقاله می خوانیم: – برند یا نشان تجاری چیست؟ – برندینگ در کسب و کار های کوچک چگونه است؟ – ارتباط برندینگ با بازاریابی چیست و چرا باید به برندینگ اهمیت دهیم؟ – برند شامل چه بخش هایی است؟
- برندینگ در کسب و کارهای کوچک
در بسیاری از بیزینس های کوچک برند یا همان نشان تجاری به عنوان یک ایده و مفهوم بیگانه و خارجی به شمار می آید.
حتی گاهی اندیشه و تصمیم گیری در مورد برندینگ معمولا به موضوعی نامهم تبدیل می شود که بعدها باید در مورد آن فکر کرد و الان اصلا لازم نیست!
برخی از افراد نیز با خود می گویند یک جنس خوب خودش فروش می کند و نیازی به این کارها نیست!
معمولا تفکرات زیاد اینچنینی در رابطه با برندینگ وجود دارد که پیگیری لازم صورت نمی گیرد.
با این وجود، حتی بهترین ایده ها نیز در صورتی که نتوانند با مشتریان و مخاطبان مد نظر خود ارتباط داشته باشند، در نهایت به شکست می انجامند.
اینجاست که برندینگ معنا پیدا می کند. برندینگ یا نشان تجاری شامل ایده ها، مفاهیم و تصمیمات بسیار متعددی است،
اما هسته اصلی برندینگ شیوه ای است که شما ارزش ها و فواید کالا و محصول شرکت خود را به مشتری هایتان معرفی کرده و از طریق آن با آنها ارتباط برقرار می کنید.
هدف از این مقاله و نوشته های آتی کمک کردن به شما است تا بتوانید در مورد برند جالب خود فکر کنید و با آن محصول خود را به دنیای پیرامونتان عرضه کنید
با این وجود، برای خلق برندی که واقعا قدرتمند و کارا باشد، بسیار مهم است که از اصول اولیه و مقدماتی شروع کنیم
برای ساختن یک استراتژی مناسب و نتیجه بخش، در این فصل ایده های مقدماتی که در آنسوی برندینگ وجود دارد به شما معرفی می کنیم، همچنین المان های اصلی از تصویر یک شرکت موفق را نیز نشان می دهیم.
“برند مثل چهره یک شغل است که به جهان نشان داده می شود،
این همان چیزی است که ارزش های اصلی محصولتان را به دنیای هدف ارائه می کند.”
برند یا نشان تجاری چیست؟
برند بیش از آنکه یک ایده یا مفهومی مجازی باشد، مجموعه ای از تصمیمات، استراتژی ها و نشانه های کلامی و بصری است که شکل و ظاهر یک شرکت را به تصویر می کشد.
همانطور که گفته شد برندها چهره و صورت های بیزینس ها برای معرفی شدن در جهان هستند و ارزش های ذاتی و اصلی آن شرکت و محصول را در جهان پیرامون به تصویر می کشند.
اگر بخواهیم به گونه ای ساده تر این موضوع را بیان کنیم، برند شما همان راهی است که به وسیله آن دنیا شرکت شما را در ذهن خود تصور می کند،
در واقع یکی از حیاتی ترین موضوعات برای تاثیرگذاری صحیح و فوق العاده بر روی ذهن مخاطبان برند شما است.
بسیاری از افراد لوگو را با برند اشتباه می گیرند، آنها حتی در تشخیص مراحل و تصمیماتی که برای لوگو نیز نیاز است دچار سردرگمی می شوند.
در حقیقت برندها با به تصویر کشیدن پیام خاص یک شرکت، رسالت و بازار هدف آن، به لوگوها ارزش و معنا می دهند.
یک برند موفق دقیقا نقطه شروعی برای کمپین های بازاریابی است و به همان گونه مسیرها و مکان هایی که شرکت شما از طریق آن باید با مخاطبان خود تعامل داشته باشد را به تصویر می کشد.
به علاوه، این برند است که به شما نشان می دهد که چگونه بیزینس خود را به دنیا معرفی کنید، از این رو ساختن یک استراتژی برند قدرتمند و پیشرو در همان آغاز بیزینس امری کاملا حیاتی برای بیزینس شما است.
چرا برندینگ مهم است و باید به آن توجه کنید؟
برندینگ یکی از مهمترین المان ها در ایجاد تصویر عمومی و همگانی از شرکت شما است.
بدون داشتن راه و روشی برای جذب مشتری ها، بیزینس شما روزهای سختی برای فروش و بازاریابی خواهد داشت حتی اگر بهترین محصول یا سرویس را تولید کنید.
در واقع بسیار مهم است که بدانید در اینجا مسئله ما کیفیت نیست، بلکه اطلاعات و آگاهی است.
یک محصول نمی تواند به خودی خود ارزش ها و مزایای خود را به کسانی که آنلاین خرید می کنند نشان دهد.
در ابتدا باید اشاره کرد که برند همان چیزی است که به محصولات و خدمات شما مفهوم می دهد،
همچنین با کمک روش هایی بسیار ظریف و زیرکانه به مشتریان و مخاطبان نشان می دهد که چرا لازم است محصولات شما را بخرند و یا برای خدمات شما پول بپردازند.
برند بر اساس ارزش ها،ماموریت ها و رسالت ذاتی و اصلی یک شرکت بنا نهاده می شود. برند پیوند و ارتباطی شخصیتر و خصوصی تر را با مشتریان برقرار می کند،
مشتریانی که اگر در شرکت شما سرمایه گذاری کرده باشند خیلی بیشتر به خرید محصولات شرکت شما تمایل خواهند داشت.
با برقراری این ارتباط به شکلی موثر و بی کلام، برندهای قدرتمند می توانند به فروش های پربازده و روند شبانه روزی شرکت شما کمک شایانی کنند.
آنچه که در یک برند تجاری رخ می دهد
تا الان، ما در مورد یک تصویر بزرگ صحبت کردیم. برندها مفاهیمی بزرگ هستند که از عوامل و تصمیمات متعددی تشکیل می شود که مکمل یکدیگر هستند.
برای ایجاد یک استراتژی موفق برندینگ باید عوامل زیر را همواره در نظر گرفت و با دقت بررسی کرد:
لوگو در هویت برند:
می توان اینگونه بیان کرد که لوگوی شرکت شما شاید مهمترین وحیاتی ترین عامل در موفقیت برند شرکتتان باشد.
در واقع لوگوی یک شرکت ارزش های مرکزی و اصلی و همچنین سبک و سیاق یک بیزینس را تنها با یک عکس به تصویر می کشد، تصویری که همراه با یک نوشته بسیار کوچک و کوتاه است.
علاوه بر این، لوگو خبر از جنبه های متعدد دیگری می دهد که در برندینگ مشارکت دارند. خلق و ایجاد لوگو می تواند پروسه ای پیچیده و طولانی باشد، اما استفاده از ابزارهایی مناسب همچون
برنامه ها و ابزارهایی که در اینترنت برای طراحی لوگو وجود دارند، می تواند این فرآیند را ساده و آسان کند. بسیاری از این ابزارها به رایگان در اینترنت وجود دارند.
لوگوی شرکت شما باید نمایانگر و نشان دهنده شرکت شما باشد اما در عین حال باید آن دسته از عوامل بصری که بیانگر ارزش های ذاتی و رسالت اصلی شرکت شماست را نیز بیان کند.
زوایای حاد و تند و فونت های ریز در لوگو نشان دهنده یک شرکت نوآور و خلاق است که کاملا در استفاده از تکنولوژی های مدرن به خصوص کامپیوترها توانا و ماهر است. طیف رنگی سبز و حروف منحنی
شکل نشان دهنده بیزینسمن یا شرکتی است که آرام و ریلکس و به دور از هرگونه شتاب دنیای مدرن امروزی است.
تصمیماتی که در زمان خلق یک لوگو اتخاذ می کنید، در حقیقت اطلاعات و آگاهی لازم از پروسه برندینگ آینده شما را نشان خواهد داد،
بنابراین با طراحی یک لوگوی ممتاز و مناسب مطمئن شوید که خود را در مسیر موفقیت قرار داده اید
رنگ ها در برند:
رنگ هایی که شرکت شما از آن استفاده می کند ممکن است به نظر در درجه دوم اهمیت بوده و در فرع قرار گرفته باشند،
اما یکی از مهمترین و حیاتی ترین عوامل در تلاش های گسترده ای است که به منظور برندینگ انجام می شود.
لوگوی شما در حقیقت می تواند معین کند که شرکت و بیزینس شما با چه رنگ هایی به جلو پیشروی خواهد کرد و تمامی جنس ها و متریال های آتی بازاریابی،
کمپین ها و ارتباطات بیزینسی شما نیز در این موضوع گنجانده خواهند شد.
ترکیب رنگ ها موضوعی بسیار مهم هستند چرا که خالق پیوندها و ارتباطات ناخودآگاه با ذهن های مشتریان و مخاطبان محصولات و خدمات شما هستند.
برای مثال طیف رنگ قرمز نشان دهنده جوانی و انتخاب های بی پروا و جسورانه است، حال آن که رنگ زرد انعکاس دهنده حرارت و محبت و خوش بینی است.
در نهایت این رنگ آبی است که قدرت و قابل اتکا بودن را به خوبی نشان می دهد. رنگ شرکت شما، در واقع بازتابی از ارزشمندی های شرکت و بیزینس شما است.
فونت ها در برند:
فونت ها نیز همانند رنگ ها، در ارتباطات و معرفی های رسمی شرکت شما و همچنین مارکتینگ اجناس و خدمات شما آثار فراوانی دارند.
هرچند فونت ها به اندازه لوگو و پالت های رنگی مهم و ضروری نیستند، اما به شما کمک می کنند تا آنچه را که شرکتتان ارائه می دهد را بسیار موثرتر و بهتر به مخاطبان خود
معرفی کنید. فونت های زاویه دار و براق نشان دهنده شرکتی است که خلاقیت و نوآوری در آن موج می زند و با تکنولوژی روز پیش می رود حال آنکه فونت های گرد و خمیده
بیانگر حالت های صمیمی و دوستانه و با آغوش باز پذیرا بودن است.
زبان برندینگ:
زبان شاید یکی از جنبه هایی است که در برندینگ بسیار دست کم گرفته می شود. آیا تا به حال توجه کرده اید که تا چه حد متریال های بازاریابی بسیاری از برندهای موفق همیشه
مشابه هستند؟
بلکه این امر به دلیل ارائه و معرفی بهتر ارزشها و محصولات آنها صورت می گیرد.
برای مثال شرکت اپل بر روی محافظه کاری و نوآوری و خلاقیت تمرکز دارد، هچنین این شرکت نگاهی مدرن و پیچیده و اسرار آمیز دارد حال آنکه مک دونالد همیشه دوستانه و صمیمی
به نظر می آید که آغوشی باز و گرم دارد.
بسیاری از شرکت زبان سمعی و بصری خود را از نوع نگرش و رسالت خود و همچنین ارزش های ذاتی خود اتخاذ می کنند.
برای موفق بودن، باید همیشه بدانید که صرفا توجه بر روی آنچه که می خواهید بگویید کافی نیست،
بلکه باید مراقب نوع بیان و چگونگی ابراز آن نیز باشید.
این عامل نیز نقش بسیار مهمی را در بازاریابی، رسانه های اجتماعی و ارتباطات بیزینسی ایفا می کند.
برندینگ در کسب و کارهای ایرانی:
آنچه که در مطالب بالا خواندید مقدماتی راجع به یکی از ارکان اصلی برند یعنی ” هویت برند ” بود.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم اغلب کسب و کار بالاخص کسب و کارهای کوچک فکر می کنند زمان برند سازی برای سال های توسعه و رشد بازار است نه در سال های ابتدایی به همین خاطر آن را به زمانی دیگر موکول می کنند. کسب و کارهای کوچک یا محلی ایرانی تقریبا جلوه ای با عنوان “من نیز هستم” دارند، وقتی برند باشد فرآیند بازاریابی دقیق تر و بهتر پیش می رود. همانطور که میدانید Brand Marketing امروزه یک استراتژی مهم در بازاریابی است. چند سوپر مارکت، رستوارن، فروشگاه آنلاین و … در اطافتان هست که طبق مشخصات و المان های گفته شده در بالا روی هویت برند خود کار کرده باشد؟ شاید بتوانید مواردی را نام ببرید اما قطعا تعدادشان کمتر از آن هایی ست که بدون برندسازی به کار خود مشغول هستند حال همان دسته از مشاغلی که برندسازی را درست پیاده سازی کردند چه مقدار جلوتر از رقبای بدون برند خود هستند؟ این تفاوت آنقدر فاحش است که بهتر است هر چه سریع تر تمامی کسب و کارهای ما به سمت خلق برند خود پیش روند. البته بر طبق مشاهداتم دریافتم که اغلب مالکان کسب و کارهای کوچک در کشورمان فکر می کنند این مباحث تخصصی دانشگاهی و غیر کاربردی است برای شکستن این دیوار ذهنی سال ها تلاش لازم است. ایران در کلیه مقاطع کسب و کاری جای کار بسیار زیادی را در صنعت برندینگ دارد. حال که با دانش ها و علوم اساسی برندینگ آشنا شده اید، در ذهن خود برند مدنظر خود را تصور کنید. فکر کنید که چگونه برند شما کار خواهد کرد، چگونه معنا می دهد و چگونه صدای شما را انعکاس می دهد. ایده ها و اندیشه های خود را با ابزارهای لوگوسازی تنظیم و آماده کنید و برای آنکه بدانید برندینگ و تلاش های مارکتینگ شما چگونه دست در دست هم کار خواهند کرد.
سپاس از اینکه این مقاله را مطالعه کردید در ادامه ما را با مطالب تخصصی دیگر دنبال کنید.