بازاریابی پایگاه داده (به انگلیسی: Database Marketing) که گاهی با عنوان بازاریابی مبتنی بر پایگاه داده هم مورد اشاره قرار می‌گیرد، یکی از انواع بازاریابی مستقیم محسوب می‌شود.

البته اصطلاح پایگاه داده در اینجا الزاماً به پیچیدگی بحث پایگاه داده در فناوری اطلاعات نیست.

در فضای بازاریابی و فروش، حتی اگر شما لیست موبایل پزشکان یک شهر را به دست بیاورید و به همه‌ی آنها برای یک تور تفریحی پیامک ارسال کنید، اصطلاحاً گفته می‌شود که به سراغ بازاریابی مبتنی بر پایگاه داده رفته‌اید.

البته طبیعتاً وقتی یک فروشگاه بزرگ، اطلاعات مشتریان و ترجیحات و سلیقه‌های آنها را با استفاده از الگوریتم‌های پیچیده‌ی محاسباتی و داده کاوی تحلیل کند و بر این اساس محصولات مشخصی را به آنها معرفی کند، همچنان گفته می‌شود که تکنیک بازاریابی پایگاه داده مورد استفاده قرار گرفته است.

بنابراین نکات و ویژگی‌های کلیدی در بازاریابی پایگاه داده به شرح زیر است:

  به صورت انبوه و کور (Mass Marketing) به سراغ مشتریان بالقوه نمی‌رویم.

بلکه به سراغ مشتریانی می‌رویم که حداقل از آنها اطلاعات تماس مشخص در دست داریم. این اطلاعات می‌تواند آدرس، شماره تلفن، اکانت شبکه های اجتماعی، ایمیل یا هر شیوه‌ی ارتباطی دیگر باشد.

  تا حد امکان می‌کوشیم پیام خود را بر اساس داده‌های بیشتر، سفارشی (Customize) کنیم.

فرض کنیم برای تمام کسانی که قبلاً از فروشگاه ما یک محصول خریده‌اند، ایمیلی ارسال کنیم و بگوییم محصولات جدید ما در فروشگاه عرضه شده است.

تا همین‌جا عملاً بازاریابی پایگاه داده انجام شده است.

اما اگر محصولات جدید ما دیجیتال هستند، منطقی‌تر است صرفاً برای کسانی این ایمیل را ارسال کنیم که قبلاً محصولات دیجیتال ما را خریداری کرده‌اند.

هر چه این نوع تقسیم بندی دقیق‌تر انجام شود، بازاریابی مبتنی بر پایگاه داده، اثربخش‌تر خواهد بود.

  بازاریابی پایگاه داده، می‌تواند با تکیه بر دیتابیس‌های داخلی یا بیرونی انجام شود.

 برخی کسب و کارها، اطلاعات مشتریان خود را به تدریج گردآوری می‌کنند تا در زمان مناسب، دوباره با آنها در مورد محصولات و پیشنهادهای جدید تماس بگیرند (یا برای آنها پیام ارسال کنند).

اما برخی کسب و کارهای دیگر، از پایگاه‌های داده بیرونی استفاده می‌کنند. مثلاً با شرکتی که یک مجموعه ایمیل صدهزارتایی در اختیار دارد صحبت می‌کنند تا برای آنها یک برنامه بازاریابی ایمیلی (ایمیل مارکتینگ) را اجرا کنند و برای این کار، مبلغ مشخصی به ارسال کننده‌ی ایمیل پرداخت می‌کنند.

همان‌طور که حدس می‌زنید، این نوع فعالیت‌ها می‌توانند اخلاقی یا غیراخلاقی باشند.

مشتریان برخی از سرویس‌ها، می‌دانند که به ازاء دریافت مطالب ارزشمند از طریق ایمیل، باید گاهی تبلیغ شرکت‌های دیگر را دریافت (و تحمل) کنند.

اما گاهی اوقات، شرکت‌ها بدون کسب اجازه از صاحبان ایمیل (یا پیامک) چنین کاری را انجام می‌دهند که در این صورت، این نوع بازاریابی، قطعاً غیراخلاقی محسوب می‌شود.

منبع : متمم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *